Mitchell in het nieuws

Mitchell piekt op juist scheikundige moment: ‘Van mijn leraar kreeg ik gelukkig steeds uitdagender opgaves’

ELST – Het kan niet op deze week voor Mitchell Rikken. Geslaagd voor het eindexamen havo, met een 10 voor scheikunde en als klap op de vuurpijl een tweede plaats bij de nationale scheikundeolympiade in Utrecht.

 

Uit De Gelderlander van 14 juni 2021. Rob Van Der Velden 13-06-21, 13:35 Laatste update: 10:19

Scheikunde-wonderboy Mitchell Rikken. © Erik van ’t Hullenaar

Een unicum, want daarmee is de 17-jarige leerling van het Lyceum Elst de eerste havo-leerling ooit die zich tussen vwo-leerlingen op het podium werkte.

Deels tot zijn eigen verrassing. „In de twee voorrondes eindigde ik op de twaalfde en de negentiende plaats’’, zegt Mitchell. ,,Dat was voldoende om me te kwalificeren voor de finale. Ik denk dat ik op het juiste moment heb weten te pieken.”

Betere sfeer in Elst
Dat zijn tweede plek geen toeval is bewijst de 10 op zijn eindexamen. De in Arnhem wonende havist zegt bewust voor het Lyceum Elst gekozen te hebben. „De sfeer hier sprak me meteen aan. Na wat minilesjes op de open dag was ik er al snel uit. Ik had toen al wel liever een vwo-advies gekregen, maar die stap maak ik nu alsnog.”

Zijn interesse in scheikunde ontstond pas op de Elster school. „Ik heb er aanleg voor en in het tweede scheikundejaar zag mijn leraar dat ook. Toen schoof hij mij steeds uitdagender opgaves toe.”

Mitchell heeft het nog niet gezegd of zijn scheikundeleraar, Peter Rensen, komt samen met twee andere docenten aanlopen met een grote taart. Pas dan hoort Mitchell dat hij een 10 voor scheikunde heeft gehaald voor zijn havo-examen. „Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Het kan niet op. Volgende week ben ik nog jarig ook.”

Waarop zijn scheikundeleraar het niet kan laten hem nog even fijntjes te herinneren aan zijn resultaat op de olympiade van vorig jaar. Mitchell: „Ja, dat was inderdaad heel wat minder. Wat zal ik zeggen. Te slecht om op te sturen.”

Mitchell viel bij scheikunde meteen al op door de moeilijke woorden die hij gebruikte.

Peter Rensen, docent Lyceum Elst

Talen niet goed genoeg voor vwo

Toch maakte Mitchell, drie jaar terug bij zijn komst in de scheikundeklas, direct al indruk. Docent Rensen: „Ik vroeg hem, wat doe jij op de havo? ‘Ja, mijn talen zijn niet zo goed’, antwoordde Mitchell. Daar heeft hij nu ook zessen voor.

Maar bij scheikunde zag ik al snel wat hij in zijn mars heeft. Helemaal in het begin viel hij me vooral op door de moeilijke woorden die hij gebruikte. Ik dacht: ik weet niet of ik deze leerling wel prettig vind. Dat heb ik hem toen gezegd ook.

Pas later drong het tot me door dat hij heel erg geïnteresseerd was en gewoon wilde snappen hoe hij die woorden moest gebruiken. Toen Mitchell al heel snel havo 4- en havo 5-stof ging doen, wees ik hem op de scheikundeolympiade. En je ziet het resultaat. Echt geweldig.”

Behalve de eer en een dikke medaille heeft Mitchell ook nog een grafische rekenmachine gewonnen met zijn prestatie op de olympiade. De mooiste prijs, deelname aan de internationale olympiade in Japan gaat echter aan zijn neus voorbij. „Ja, heel jammer, vanwege corona gaat dat niet door. Het wordt nu een online-event.“

Wetenschapsprijs winnen

Wat hij over twee jaar met zijn vwo-diploma gaat doen weet Mitchell ook al. „Dan wil ik scheikunde of geneeskunde studeren. Mijn droom is om een ooit belangrijke wetenschapsprijs te winnen.”